Op zaterdag 13 april staan we stil bij de bevrijding van Groningen op 16 april 1945. Wietse Karst zal in de Stefanuskerk te Noorddijk verhalen over de bevrijding en aansluitend zal een korte ceremonie worden gehouden bij het regimentenplateau.
Op 5 mei 2023 vierden wij de bevrijding en de vrijheid. Dit jaar met gastgemeente Pekela. Een mooi artikel, met foto's, is hier te vinden.
Herdenking Twee Bruggen
Op 21 april 2023 vond een korte herdenking plaats bij de Twee Bruggen, een van de laatste hindernissen in de Bevrijding van de Stad Groningen. Ook het bestuur van Het Bevrijdingsbos was hierbij aanwezig.
Spoken Word Myron Hamming
Tijdens de bijeenkomst op 15 april 2023 in de Stefanuskerk te Noorddijk heeft Myron Hamming een Spoken Word voorgedragen over de bevrijding. Met zijn toestemming mogen wij dit delen op onze website.
Oogtv (link) en BeijumNieuws (link) publiceerden een mooi artikel over de bijeenkomst.
Programma 15 april 2023
Jaarlijks schenken wij aandacht aan de Bevrijding van Groningen in de Tweede Wereldoorlog op 16 april 1945. Dit jaar met een feestelijk programma verzorgt door het Eelder Bloemenkoor. Daarnaast zullen een aantal sprekers verhalen vertellen uit de omgeving van uit de oorlog.
De bijeenkomst begint op 20.00 uur in de Stefanuskerk te Noorddijk en u bent van harte welkom om dit bij te wonen. Na afloop zal er nog een korte ceremonie plaatsvinden in het Bevrijdingsbos.
Jaarthema 2023
Jaarlijks geeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei een jaarthema voor de viering van Bevrijdingsdag. Voor 2023 is het thema: "Leven met oorlog".
Op vrijdag 17 juni hielden ruim 80 studenten van Het Noorderpoort een mars langs verschillende oorlogsmonumenten in de stad. Op deze route brachten zij ook een bezoek aan Het Bevrijdingsbos. Bij het regimentenplateau hielden zij een stilte moment. Voor een link van een verslag van de tocht klik hier.
Russel Thompson overleden
In de nacht van vrijdag op zaterdag 14 mei 2022 is Russel Thompson op 102 jarige leeftijd overleden. Twee jaar geleden deed hij nog op video een verslag van de bevrijding van Groningen.
Bevrijdingsdag 2022
Dit jaar kon eindelijk na twee jaar weer een viering van de Bevrijdingsdag in ons bos plaatsvinden. Kijk hier voor een kort verslag.
Leerlingen groep 8 Het Palet
In de week voor de mei vakantie is het traditiegetrouw dat de leerlingen van groep 8 van Het Palet een bloemstuk leggen op het Regimentenplateau in het kader van "Adopteer een Monument". Tevens dragen de leerlingen van groep 8 dan ook de zorg voor het monument over aan de nieuwe groep 8 van het volgend schooljaar.
Zaterdag 16 april 2022
Op zaterdag 16 april 2022 stonden we stil bij de bevrijding van de stad Groningen 77 jaar geleden. Net als in edities voor de Covid-crisis met een verlicht bos en het plaatsen van 23 kaarsen voor de regimenten die Groningen bevrijden.
30-jarig jubileum
In 2022 viert Stichting Het Bevrijdingsbos haar dertig-jarig bestaan. Klik op 30 om een stukje geschiedenis van het bos te zien.
Jaarthema 2022
Jaarlijks geeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei een jaarthema voor de viering van Bevrijdingsdag. Voor 2022 is het thema: "Vrijheid in verbondenheid".
Op bescheiden wijze hebben wij op 20 november 2021 stil gestaan bij de 31-ste Internationale Dag voor de Rechten van het Kind. Het Palet ontwierp dit jaar de speciale vlag en de kinderburgemeester van Groningen hees de vlag in top in Het Bevrijdingsdag. Bekijk hier een verslag.
Bevrijdingsdag 2021
Op bescheiden wijze hebben wij vandaag de vrijheid gevierd. Net als andere jaren met een bloemengroet bij het regimentenplateau maar zonder een uitgebreid programma. Verder is er in opdracht van De Verhalen van Groningen een gloednieuwe mini-documentaire over de Canadese bevrijders van de Groningers gemaakt: The Men of the Maple Leaf.
Hier wordt onder andere het verhaal van Fred Butterworth en Joseph Duclos verteld door de leerlingen van het CSG Wessel Gansfort die een biografie over hen schreven. Het Bevrijdingsbos Groningen is prachtig in beeld gebracht. De documentaire is uitgezonden via verschillende social kanalen.
Vrijheidsmaaltijdsoep 2021
Chef en schrijfster Yvette van Boven, wier kookboeken in duizenden huishoudens op de keukentafel liggen, is gevraagd om het recept voor de Vrijheidsmaaltijdsoep van 2021 te maken: Klik hier voor het recept
Banners in de Stad
In 2021 hingen door de stad Groningen heen verschillende banners met daarop de afbeeldingen van de Canadese soldaten die bij de bevrijding van de stad Groningen omkwamen. Op onze website vertellen we de verhalen van deze helden. Klik hier voor hun verhalen
Annulering festiviteiten april en mei 2021
In verband met de gevolgen van de uitbraak van het Corona-virus (COVID-19) hebben wij besloten de activiteiten die gepland stonden op 14, 17 april en 5 mei 2020 te annuleren. Bekeken wordt of op een later moment nog op een gepaste wijze invulling kan worden gegeven aan de viering van de 75+1-jarige bevrijding.
Jaarthema 2021
Jaarlijks geeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei een jaarthema voor de viering van Bevrijdingsdag. Voor 2021 is het thema: "Het Fundament van Vrijheid".
Ondanks het feit dat door het Coronavirus geen activiteiten kunnen worden georganiseerd, hebben wij als bestuur toch aandacht aan deze feestelijke 31ste verjaardag van de Kinderrechten. Aan het begin van het Kinderrechtenpad hebben wij traditioneel bloemen gelegd. Hopelijk is volgend jaar weer een uitgebreidere viering mogelijk.
Bevrijdingsdag
Op de bevrijdingsdag van Groningen heeft het bestuur van de stichting bloemen gelegd op het regimentenplateau in Het Bevrijdingsbos om op deze manier toch stil te staan bij de 75ste verjaardag van de bevrijding.
29 november boomplanting Stedenband Groningen Moermansk
Op vrijdag 29 november 2019 is een boom geplant in het Bevrijdingsbos ter gelegenheid van de viering van 30 jaar stedenband Groningen-Moermansk. In de omgeving van het Kinderrecht: Kinderen hebben recht op Vrede is door de Russische delegatie een winterlinde geplant welke is aangeboden door de provincie Groningen.
20 november Internationale Dag van de Rechten van het Kind
Op woensdag 20 november 2019 vierden we het dertig jarig bestaan van Kinderrechten op de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind. In het Bevrijdingsbos maakten we een rondgang langs de kinderrechten met scholieren van Het Palet. Film
Jaarthema 2020
Jaarlijks geeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei een jaarthema voor de viering van Bevrijdingsdag. Voor 2020 is het thema: "Verhalen om nooit te vergeten".
Op zondag 5 mei 2019 werd traditiegetrouw de bevrijding gevierd in Het Bevrijdingsbos. Bekijk hier een verslag.
Viering Bevrijdingsdag Groningen
Op 13 april 2019 werd een lezing gehouden door mevrouw Elly Pastoor, wethouder van de gemeente Westerkwartier. In een goed gevulde Stefanuskerk vertelde zij over de bevrijding van de stad Groningen. Aansluitend werd in Het Bevrijdingsbos door de NATRES een eregroet gebracht bij het regimentenplateau en werden door de aanwezigen kaarsen geplaatst tijdens het noemen van de namen van de regimenten die de stad hebben bevrijd.
Scholenproject 2019
Het Scholenproject vond dit jaar plaats op 10 april 2019. Dit jaar werd deelgenomen door g.b.s. Het Palet. De leerlingen presenteerden filmpjes en werkstukken en gaven met een rap een nieuwe invulling aan ons volkslied. Ook werd een homage gebracht aan de bevrijders door het zingen van een lied. In het bos werden bij de stenen met de kinderrechten bloemen gelegd.
Het scholenproject 2018 leverde weer geweldige bijdragen op van de scholieren. Kijk hier voor de filmpjes en een kort verslag.
Bevrijding van Groningen 2018
De bevrijding van Groningen in 1945 werd op 14 april herdacht. In de middag werd bij de Twee Bruggen stilgestaan bij een van de laatste gevechtshandelingen in de stad en 's-avonds vertelde Frank von Hebel in de Stefanuskerk te Noorddijk over de verhalen van degenen die de bevrijding van de stad hadden meegemaakt. Vele bijzondere en aangrijpende momenten kwamen aan de orde. Na afloop vond traditiegetrouw bij het regimentenplateau een korte ceremonie plaats.
Begin januari 2016 hebben vandalen toegeslagen in Het Bevrijdingsbos. Verschillende objecten in het bos zijn beschadigd en de plaatjes op de paaltjes bij de op het voorterrein geplante bomen zijn allen verwijderd.
Graag zouden wij in contact komen met iedereen die iets heeft gezien of iets weet van de vernielingen. Reacties kunt u zenden naar: secretaris.
[2016-01-16]
Rond deze tijd begint het Bevrijdingsbos zich te hullen in de prachtigste herfsttinten. Een bezoek brengen aan het bos is zeker de moeite waard!
[2015-10-15]
In de aanloop naar de 4 mijl Groningen traint een deelnemer in het Bevrijdingsbos.
[2015-10-10]
Op 11 september 2015 heeft een tweetal Canadezen van "The Black Watch" Het Bevrijdingsbos bezocht. In het bos werden bloemen bij het regimentenplateau gelegd en een korte rondwandeling gemaakt door het bos.
Als dank voor de ontvangst ontving het Bestuur van de bezoekende Canadezen een dankbrief.
[2015-09-11]
Groep 8 van de Calvijnschool heeft een speciale band met het Bevrijdingsbos sinds dat door deze groep is geadopteerd. Op 25 juni 2013 heeft de huidige groep 8 die speciale band overgedragen aan de komende groep 8.
Dat deden de leerlingen met enig ceremonieel: er werd verteld waarom en hoe het bos tot stand is gekomen. Na twee minuten stilte werd een bloemstuk gelegd en een gedicht voorgedragen. De ceremonie werd afgesloten met het zingen van het Wilhelmus en We are the World.
Hierna gingen de leerlingen samen op ontdekking in en om het Bevrijdingsbos. Een mooie en indrukwekkende middag.
[2013-06-25]
Regelmatig is er klein onderhoud in het Bevrijdingsbos, maar soms moet er een grotere klus geklaard worden. Onlangs is vooral het voorste plein aangepakt: het maple-leaf-mozaïek is weer goed zichtbaar en achter het Regimentenplateau is een betonlaag gekomen. Ook het hoogholtje is hersteld. Kortom: voordat de activiteiten rondom het aprilproject en 5 mei beginnen, ziet het er hier weer verzorgd uit!
[2013-04-01]
Het 25–jarig bestaan van de Peter Kuil Holding in 2012 werd feestelijk gevierd. En dat niet alleen: tegelijkertijd was er vanuit het bedrijf een sponsoractie georganiseerd voor twee doelen die Peter Kuil na aan het hart liggen: Kids United en Stichting Het Bevrijdingsbos. In november mocht bestuurslid Truus Schoonhoven uit handen van Peter Kuil een cheque ontvangen van duizend euro! Een fantastische ondersteuning voor met name de educatieve projecten van de Stichting.
[2012-08-11]
Het Essex and Kent Scottish Regiment uit Canada is een van de 24 regimenten die gevochten hebben voor de bevrijding van de stad Groningen in april 1945. Dit regiment heeft in 1945 de brug op de bezetter veroverd en zo de toegang tot de binnenstad vanuit het zuiden vrij gemaakt.
Zaterdagmiddag 11 augustus 2012 is het regiment opnieuw over de Herebrug getrokken trekken met ‘drums and pipes’. Het was een feestelijk gebeuren dat veel belangstelling trok, niet in het minst door de muziek!. Op het met vlaggen omzoomde Hereplein was de officiële ontvangst door het bestuur van de Stichting Bevrijdingsbos. Onder de vele belangstellende Groningers kwamen veel verhalen los en er waren zelfs foto's meegebracht uit privé-albums uit de tijd van de bevrijding.
Na deze ontvangst gingen de gasten uit Canada in twee bussen op weg naar het Bevrijdingsbos voor een plechtige ceremonie.
[2012-08-11]
In het kader van het project: ADOPTEER EEN MONUMENT, heeft de Calvijnschool het Bevrijdingsbos uitgekozen. Groep 8 van de Calvijnschool heeft gewerkt over het Bevrijdingsbos en over de bevrijding van de stad in april 1945 door 23 Canadese regimenten. Op woensdag 20 juni 2012 organiseerde de groep een 'herdenking' en een schoonmaakactie. Een prachtig initiatief!
[2012-06-22]
Met het plaatsen van het nieuwe informatiepunt is een lang gekoesterde wens van de Stichting Bevrijdingsbos in vervulling gegaan. Er was veel vraag om informatie van bezoekers en wandelaars. Dankzij subsidies en sponsoring is het geld bijeengekomen. Het ontwerp is van Robin de Krijger, die ook het Vrijheidssymbool in de vijver van het Bevrijdingsbos heeft ontworpen en het heeft ook dezelfde uitstraling al het Vrijheidssymbool omdat het eveneens gemaakt is van cortenstaal. Het werk is uitgevoerd door de firma Bode, die de bijbehorende vlaggenmasthouder heeft ontworpen en aan de Stichting heeft geschonken!
Wethouder mevrouw Elly Pastoor hield een toespraak en hees samen met Rutger Kuil de vlag, als officiële handeling voor de ingebruikname.
[2012-04-13]
Een resultaat van samenwerking tussen het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG), de Stichting 4 Mei Herdenking Groningen en de Stichting Bevrijdingsbos, met financiële ondersteuning van de gemeente Groningen.
In een speciale bijeenkomst in de oude raadszaal was op 17 februari de presentatie van het boek: "Even stilstaan bij een Oorlogsmonument in de stad Groningen."
Net als op veel plekken in Nederland, vind je ook in Groningen sporen van de Tweede Wereldoorlog: dat zijn de monumenten die ons een verhaal vertellen. Enkele van deze verhalen staan in dit boek beschreven.