Bevrijdingsdag
5 mei 2024
"Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid" was het thema voor de viering van Bevrijdingsdag 2024. Velen trotseerden de regen die soms gestaag viel om in Het Bevrijdingsbos de vrijheid te vieren. Dit jaars bijzondere gasten waren de scholieren van KLO Middle School uit Kelowna, Canada en de scholieren van het Winkler Prins te Veendam. Feline Janssens en Yolanthe Mulder deden een voordracht namens het Winkler Prins, Julianna Chin en Gabriele Gagnon deden dit voor KLO Middle School. Na een sprankelend optreden van Pieter van der Zweep sprak loco-kinderburgemeester Ise de menigte toe over vrijheid in relatie tot kinderrechten. Traditiegetrouw speelde ook Harmonie '67 enkele nummers en de volksliederen van Canada en Nederland. Na de bloemengroet bij het regimentenplateau ter ere van de (Canadese) bevrijders van Groningen en de eregroet van de Natres was het tijd voor het applaus voor de vrijheid en de boomplanting door de scholieren op het voorterrein. Na afloop was er voor iedereen wat te drinken en kon men heerlijk napraten in het Bevrijdingsbos.
Op 6 mei 2024 hebben de bestuursleden van de stichting een boom gepland bij het Winkler Prins College in Veendam als dank voor de aanwezigheid bij de viering van de bevrijding op 5 mei.
5 mei 2023
Bevrijdingsdag 2023 stond in het teken van het nationaal jaarthema: "Leven met oorlog". De heer Kuin, burgemeester van gastgemeente Pekela, verzorgde dit jaar de traditionele speech over het jaarthema met een sausje van de kinderrechten. De aanwezigen, waaronder de commissaris van de Koning en een delegatie van de Canadese ambassade, luisterden vol aandacht naar de toespraak van de burgemeester. Na hem sprak kinderburgemeester Fatoumata over de vrijheid in relatie tot de kinderrechten. De gastgemeente Pekela had zanger Anton Smit meegenomen voor een muzikaal intermezzo. Traditiegetrouw speelde ook Harmonie '67 enkele nummers en de volksliederen van Canada en Nederland. Na de bloemengroet bij het regimentenplateau ter ere van de (Canadese) bevrijders van Groningen en de eregroet van de Natres was het tijd voor het applaus voor de vrijheid en de boomplanting door de gastgemeente op het voorterrein. Na afloop was er voor iedereen wat te drinken en kon men heerlijk napraten in een zonovergoten Bevrijdingsbos.
In de loop van de middag hebben bestuursleden van de Stichting een boom geplant in de gastgemeente Pekela, om de traditie voort te zetten, en om de boodschap van Het Bevrijdingsbos verder te verspreiden. Het weer was in Pekela omgeslagen zodat een grote parasol bij het boomplanten van pas kwam. Chr. Muziekvereniging Excelsior speelde een aantal muziekstukken en een Wilma Draijer droeg een gedicht voor.
5 mei 2022
Deze Bevrijdingsdag is de eerste na de Coronapandemie en het was fijn met elkaar weer de vrijheid te kunnen vieren in Het bevrijdingsbos. Na een kort welkomstwoord van onze voorzitter, waarin hij met name stilstond bij het dertig jarig bestaan van de stichting, was het de beurt aan de burgemeester van Groningen, de heer Schuiling, om zijn speech te geven over het jaarthema "Vrijheid in verbondenheid". Met de oorlog in Oekraïne in de "achtertuin" gaf hij aan hoe kwetsbaar de vrijheid is en dat we het vooral met elkaar moeten doen. Zijn speech oogstte veel bewondering. Kinderburgemeester Samuel was daarna aan de beurt om zijn toespraak te houden met betrekking tot de rechten van het kind, waarbij hij heel treffend weergaf: "Wat er ook speelt in een land, laat het vooral de kinderen zijn."
Na de bloemengroet aan de regimenten die Groningen hebben bevrijd, vertelde Paul Burm over de oorlog en de bevrijding van Groningen in relatie tot de toekomst.
Het geheel werd muzikaal omlijst door Harmonie '67. Na afloop was er gelegenheid voor het nuttigen van een kopje koffie of thee en kregen de aanwezigen een aandenken mee in het kader van het dertig-jarig bestaan van de stichting.
5 mei 2021
Ook dit jaar kon de viering van de bevrijding door Corona niet plaatsvinden en heeft het bestuur enkel bloemen gelegd bij het regimentenplateau. Een paar dagen voorafgaand aan 5 mei hebben de leerlingen van Het Palet, in het kader van "adopteer een monument" bloemen gelegd.
5 mei 2020
In verband met de uitbraak van COVID-19 (Corona) waren we genoodzaakt de festiviteiten rond de bevrijding af te zeggen. Toch heeft het bestuur in klein comité bloemen gelegd bij het regimentenplateau.
5 mei 2019
Dit jaar viel de beurt aan de gemeente Tynaarlo om op 5 mei 2019 te gast in Het Bevrijdingsbos. De gemeente presenteerde zich aan de genodigden en andere belangstellenden in de Stefanuskerk te Noorddijk. Burgemeester van Tynaarlo, de heer M.J.F.J. Thijsen hield een toespraak over de rechten van het kind. De muzikale omlijsting van het programma in de kerk werd met verzorgd door het Eelder Bloemenkoor.
Na de bijeenkomst in de kerk verplaatsten de aanwezigen zich te voet naar Het Bevrijdingsbos.
Als begin van de bijeenkomst werden tal van duiven losgelaten, symbolisch voor het verspreiden van de boodschap van Het Bevrijdingsbos. De burgemeester van Groningen de heer Den Oudste hield een voordracht over de rechten van het kind waarna de volksliederen werden gespeeld.
De burgemeester van Tynaarlo, de commissaris van de koning, de burgemeester van Groningen en het bestuur van de Stichting legden bloemen bij het regimentenplateau, waarna de aanwezige een witte anjers mochten leggen.
Harmonie '67 verzorgde ook dit jaar de muzikale omlijsting op het plein.
5 mei 2018
Op 5 mei 2018 was de gemeente Haren te gast in Het Bevrijdingsbos. Traditioneel presenteerde de gemeente zich aan de genodigden en andere belangstellenden in de Stefanuskerk te Noorddijk. De genodigden en andere gasten kwamen de kerk in begeleid door Trio Mia Gast, Gertie Bruin en Nanne van der Werf. Waarnemend burgemeester van Haren, de heer P. van Veen hield een toespraak over de rechten van het kind. De muzikale omlijsting van het programma in de kerk werd met verzorgd door de Christelijk Mannenkoor Da Capo en het eerder genoemde Trio . Traditioneel werd de bijeenkomst in de kerk afgesloten met het zingen van het Groningens Volkslied.
Bijzonder dit jaar was de aanwezigheid van scholieren uit drie verschillende landen die gezamenlijk uitleg kregen over Het Bevrijdingsbos en persoonlijke wensen voor de toekomst vastlegden op kaarten die later in Het bevrijdingsbos aan de aanwezigen werden overhandigd. De scholieren kwamen uit Nederland (Winkler Prins, Veendam), uit Canada (KLO Middle School, Kelowna) en uit Duitsland (Berufsbildende Schulen, Papenburg).
Na de bijeenkomst in de kerk verplaatsten de aanwezigen zich te voet, met de studenten voorop, naar Het Bevrijdingsbos.
Als begin van de bijeenkomst werden tal van duiven losgelaten, symbolisch voor het verspreiden van de boodschap van Het Bevrijdingsbos. De jongerenombudsman Marieke Klappe hield een voordracht over de rechten van het kind waarna de volksliederen werden gespeeld.
De waarnemend burgemeester van Haren, de commissaris van de koning, de loco-kinderburgemeester van Groningen, vertegenwoordigers van de Canadese Ambassade en het bestuur van de Stichting legden bloemen bij het regimentenplateau, waarna de aanwezige studenten er een witte deken van anjers overheen legden.
Harmonie '67 verzorgde de muzikale omlijsting op het plein en bracht vrolijke klanken ten gehore.
5 mei 2017
Op 5 mei 2017 was de gemeente Ten Boer te gast in Het Bevrijdingsbos. Traditioneel presenteerde de gemeente zich aan de genodigden en andere belangstellenden in de Stefanuskerk te Noorddijk. De genodigden en andere gasten kwamen de kerk in begeleid door het gemengd mannenkoor Garmerwolde. Burgemeester A. van de Nadrot, burgemeester van Ten Boer, hield een toespraak over de rechten van het kind. De muzikale omlijsting van het programma in de kerk werd met grote waardering van het aanwezige publiek verzorgd door de Rijdende Popschool en het gemengd mannenkoor Garmerwolde. Traditioneel werd de bijeenkomst in de kerk afgesloten met het zingen van het Groningens Volkslied, dit keer begeleid door de "Neut'nbieters".
Traditiegetrouw wordt de ochtend voortgezet in Het Bevrijdingsbos. Met de dweilorkest de "Neut'nbieters" voorop begaven de aanwezigen zich naar Het Bevrijdingsbos. Daar was ook al de Canadese Ambassadeur in Nederland, mevrouw Sabine Eva Nolke, ook al aanwezig. Na het lossen van de vredesduiven verhaalde John van der Woude en Lindsay Blok namens Unicef over de Rechten van het Kind. Hierna werd de jaarlijkse bloemengroet gebracht op het Regimentsplateau en legden de aanwezige kinderen witte anjers neer op de klanken van het Politie Orkest Noord-Nederland.
Op het Maple Leaf Eiland werd vervolgens door de de Canadese Ambassadeur en de burgemeester van Ten Boer (geholpen door een grote groep kinderen) twee bomen geplant.
In de middag is door het bestuur van de Stichting in Ten Boer een boom geplant symbolisch voor het verspreiden van de boodschap van Het Bevrijdingsbos. De te planten boom werd met paard en wagen, begeleid door vele fietsers naar de gemeente Ten Boer gebracht. Bij de gemeentegrens werden ze opgewacht door De Volharding. De boom werd geplant door de oudste bewoners uit de gemeente.
5 mei 2016
Op 5 mei 2016 was de gemeente Zuidhorn te gast in Het Bevrijdingsbos. Traditioneel presenteerde de gemeente zich aan de genodigden en andere belangstellenden in de Stefanuskerk te Noorddijk. De genodigden en andere gasten kwamen de kerk in begeleid door de klanken van Dick Schuur op piano. Burgemeester L.K. Swart van de gemeente Zuidhorn hield een toespraak met het motto: “Waardeer wat je wel hebt”. Gert Sennema zorgde met leuke verhalen en prachtige liedjes voor de vrolijke noot tijdens het programma in de kerk. Traditioneel werd de bijeenkomst in de kerk afgesloten met het zingen van het Groningens Volkslied.
Aansluitend werden in Het Bevrijdingsbos de (vredes)duiven gelost op het Maple Leaf Eiland en hield Lies Eldering (UNICEF) een voordracht over de Rechten van het Kind. Hierna werd de jaarlijkse bloemengroet gebracht op het Regimentsplateau en legden de aanwezige kinderen witte anjers neer op de klanken van het Politie Orkest Noord-Nederland.
Op het Maple Leaf Eiland werd vervolgens door de burgemeester van Zuidhorn (geholpen door een grote groep kinderen) een boom geplant.
In de middag is door het bestuur van de Stichting in Aduard (gemeente Zuidhorn) een boom geplant symbolisch voor het verspreiden van de boodschap van Het Bevrijdingsbos.
5 mei 2015
Op 5 mei 2015 heeft in het kader van de viering dat het zeventig jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog is beëindigd, een bijzondere viering van de vrijheid plaatsgevonden.
Evenals voorgaande jaren was de start in de Stefanuskerk in Noorddijk, in de nabijheid van het Bevrijdingsbos. Dit jaar mochten we een aantal bijzonder gasten verwelkomen, zoals een aantal Canadese Veteranen, de burgemeester van het Canadese Kelowna, die met leerlingen van een school uit zijn gemeente was meegereisd naar Nederland. Na een toespraak van de heer Graafhuis heeft de nieuwe burgemeester van Groningen de heer P.E.J. den Oudsten een voordracht gehouden over de Rechten van het Kind. Een ensemble van Harmonie '67 kleurde het geheel met een aantal vrolijke muziekstukken. De burgemeester van Kelowna ontving van het stichtingsbestuur een miniatuur van het vrijheidssymbool.
Na afloop van de bijeenkomst in de Stefanuskerk begaf een ieder zich naar het Plein van de Vrede in het Bevrijdingsbos. Daar voegden zich ook Stanley Butterworth en zijn familie bij het gezelschap. Ondanks de slechte weersvoorspelling scheen de zon vol op en kon de heer Ronda, voorzitter van het Regionaal Comité Unicef Groningen, zijn voordracht houden over de Rechten van het Kind. Na het zingen van het Canadese volkslied en Het Wilhelmus werd in het voorterrein een boom geplant door burgemeester Den Oudsten en de heer Ronda.
Scholieren van Winkler Prins te Veendam en de scholieren uit Kelowna hadden de boom versierd met wenskaarten met een persoonlijke boodschap die zij eerder in de ochtend hadden gemaakt tijdens een separaat ochtendprogramma, waarbij zij ook een boom hebben geplant in de buurt van de Leerherberg aan het einde van het Bevrijdingsbos.
Na de boomplanting verzorgden Harmonie '67 onder leiding van Floris de Wever tezamen met zangeres Davine en zanger Erwin de Vries een muzikaal programma.
5 mei 2014
De start van de viering van 5 mei was zoals gebruikelijk in de Stefanuskerk, waarna een ceremonie in het Bevrijdingsbos volgde.
Dit jaar was de gastgemeente Delfzijl. Om tien uur werd in de Stefanuskerk het openingswoord uitgesproken door de heer Graafhuis waarna de heer E.A. Groot, burgemeester van Delfzijl een voordracht hield over een van de rechten van het kind. De bijeenkomst werd muzikaal ondersteund door IVAK popkoor, Het Mysterie van Geefsweer en de heer Steketee.
Aansluitend vond de ceremonie in Het Bevrijdingsbos plaats waarbij er bloemen werden gelegd bij het Regimentenplateau, een toespraak werd gehouden door de heer Vreeman, waarnemend burgemeester van Groningen, en door verhalenverteller Geert Zijlstra een prachtig verhaal werd verteld. In aansluiting op zijn voordracht op 16 april hield Shady Ghars-el-Din een boeiende voordracht over zijn lotgevallen rondom zijn komst naar Nederland en zijn ervaring met het "anders zijn".
Ook dit jaar mochten we weer een aantal Canadese veteranen bij de bijeenkomst begroeten. Ook zij legende bloemen bij het regimentenplateau.
Afsluitend werd in het voorterrein een boom geplant door de burgemeester van Delfzijl en bij de leerherger achter in het Bevrijdingsbos door de heer Sanders, voorzitter Werkgroep 4 mei van de gemeente Delfzijl geholpen door de aanwezige kinderen.
's Middags vond in Innersdijk en Bloemhof een muzikale middag plaats voor de senioren van de betreffende instellingen.
5 mei 2013
De Nationale Bevrijdingsdag werd natuurlijk ook in het Bevrijdingsbos gevierd. Het programma startte in de Stefanuskerk, in samenwerking met de gemeente Ter Apel. Er waren met name veel jongeren bij de viering betrokken. Dat is erg belangrijk, want zij zijn het die in de toekomst de vrede en vrijheid zullen moeten bewaren en vormgeven.
Bijzonder was wel dat ook dit jaar weer veteranen uit Canada aanwezig waren!
Het programma begon in de Stefanuskerk, waar de gasten werden ontvangen met tromgeroffel. Burgemeester Kompier van Vlagtwedde hield een lezing over de Kinderrechten en er was veel muziek. Ook het kinderkoor oogstte veel succes met zijn optreden.
In optocht ging het daarna naar het Bevrijdingsbos waar het feest werd voortgezet. Het thema van dit jaar was : vrijheid geef je door. Het belang van vrijheid werd zowel in de voordracht van Honorata van den Akker als in de toespraak van burgemeester Rehwinkel centraal gesteld. Vervolgens plantten burgemeester Kompier en burgemeester Rehwinkel gezamenlijk een boom op het voorterrein.
De Stichting Bevrijdingsbos bood ’s middags twee zorgcentra, het Heymanscentrum en de Zuiderflat, een feestelijke middag aan. En ook werd bij beide centra een boom geplant.
’s Avonds was er een feest in Ter Apel waarbij Commissaris van de Koning, de heer Van den Berg, in zijn toespraak inging op het belang van vrijheid.
5 mei 2012
Net als in andere jaren werd op de Nationale Bevrijdingsdag in het Bevrijdingsbos de vrijheid gevierd. Deze keer gebeurde dat in samenwerking met de gemeente Grootegast. Er waren met name veel jongeren bij de viering betrokken. Dat is erg belangrijk, want zij zijn het die in de toekomst de vrede en vrijheid zullen moeten bewaren en vormgeven.
Bijzonder was wel dat ook dit jaar weer veteranen uit Canada aanwezig waren!
Het programma begon in de Stefanuskerk, waar de gasten werden ontvangen met tromgeroffel. Burgemeester Dijkstra van Grootegast hield een lezing over de Kinderrechten en er was veel muziek. Ook het kinderkoor oogstte veel succes met zijn optreden.
In optocht ging het daarna naar het Bevrijdingsbos waar het feest werd voortgezet. Het thema van dit jaar was : vrijheid geef je door. Het belang van vrijheid werd zowel in de voordracht van Honorata van den Akker als in de toespraak van burgemeester Rehwinkel centraal gesteld.
De Stichting Bevrijdingsbos bood ’s middags twee zorgcentra, het Heymanscentrum en de Zuiderflat, een feestelijke middag aan. En ook werd bij beide centra een boom geplant.
’s Avonds was er een feest in Grootegast dat werd ingeluid met een fantastisch optreden van Crescendo.
Commissaris van de Koningin, de heer van den Berg, ging met zijn toespraak in op het belang van vrijheid.
Een uitgebreid fotoverslag kunt u hier downloaden.
5 mei 2011
De viering van Bevrijdingsdag kreeg extra glans door het prachtige weer!
Vanaf half tien begon het al druk te worden in de Stefanuskerk, waar een programma was rondom het thema Kinderrechten. Bij het welkomstwoord door de voorzitter van de Stichting Bevrijdingsbos was er speciale aandacht voor de veteranen Nicholas Rusnick en Wilfred Barber.
Daarna was er muziek van het orkest Lucarne en het kinder- en jeugdkoor Wildervanck onder leiding van Doewe Kraster.
Maar daar bleef het niet bij: ook de Borchers Brothers traden op en het prachtig gerestaureerde orgel werd bespeeld door de organisten Gert Jan Farenhorst en Dick Swama.
De lezing over kinderrechten werd gehouden door burgemeester Ab Meyerman van de gemeente Veendam.
Om 11.00 uur ging het richting Bevrijdingsbos waar al heel wat publiek stond en het Politie-Orkest Noord Nederland muziek liet horen.
Alle kinderen stonden op het voorterrein te wachten tot ze de duiven mochten lossen. Toen die weggevlogen waren hield burgemeester Rehwinkel een toespraak en werden er bloemstukken gelegd op het Regimentenplateau door burgemeester Meyerman, het bestuur van de stichting Bevrijdingsbos en de twee veteranen. Witte anjers werden door de jeugd neergelegd.
Maurice van Meggelen had voor het vrijheidsproject in april een gedicht over vrijheid geschreven en droeg dat op verzoek van de stichting ook op deze Bevrijdingsdag voor.
Na een wandeling door het bos langs de kinderrechten was er nog een korte toespraak op het tweede plein, de zogenaamde Leerherberg. De laan daar werd uitgebreid doordat de leden van het koor er een boom plantten.
Dit feestelijke ochtendprogramma werd besloten bij de Noordermolen, met natuurlijk wat te eten en te drinken! Mede dankzij de medewerking van de gemeente Veendam kunnen we terugkijken op een geslaagde viering.
De Stichting biedt op 5 mei telkens drie zorgcentra een feestelijk middag-programma aan. Behalve een programma binnenshuis, wordt bij de centra ook een boom geplant door de bewoners: zij kunnen niet gemakkelijk naar het Bevrijdingsbos komen, dus wordt op deze manier het Bevrijdingsbos naar hen gebracht; naast de boom wordt namelijk gelijktijdig een plaquette met het vrijheidssymbool geplaatst.
Bij elk centrum vertelde een bestuurslid iets over het bos. De meeste bewoners wisten al het een en ander, omdat eerder al een film over het Bevrijdingsbos was bekeken. Een van de hoogtepunten in de programma’s was een toespraak van wethouder Janny Visscher! Zij ontving daarvoor een daverend applaus.
De zorgcentra die dit jaar bezocht werden:
Het Hamrikheem; hier trad het shantykoor de Hunzevaarders op en zangeres Saskia Leenes wist de bewoners ook weer te boeien.
Huize Blauwbörgje, met dezelfde artiesten als in het Hamrikheem en Huize Coendershof, waar shantykoor De Zulthesingers en zangeres Kitty Visser enthousiast een muzikale middag verzorgden.
’s Avonds was het bestuur te gast bij een spetterend programma in de gemeente Veendam.
5 mei 2010
In samenwerking met de gemeente Leek was een uitgebreid ochtendprogramma in en om het Bevrijdingsbos voorbereid en de zonnige en droge dag zorgde er voor dat de viering van de vrijheid nog extra glans kreeg.
Het begon in de Stefanuskerk met veel zang en muziek en een lezing over een van de kinderrechten door de burgemeester van Leek, de heer B.C. Hoekstra. Na deze bijeenkomst wandelden de gasten naar het Vrijheidssymbool, voorafgegaan door hardlopers met het bevrijdingsvuur dat later naar het bevrijdingsfestival in het stadspark gebracht werd. Nadat duiven waren losgelaten werden de feestelijkheden onder grote belangstelling voortgezet in het Bevrijdingsbos, waar het Politie-Orkest Noord Nederland voor muziek zorgde. Er was een ruime delegatie uit Canada te gast, waaronder 7 veteranen van de Tweede Wereldoorlog.
Burgemeester Rehwinkel hield een toespraak over het belang van vrijheid en er werden gedichten voorgedragen door leerlingen van obs De Tweemaster uit Leek en door dichteres Suze Sanders. Er werden bloemstukken gelegd bij het regimentenplateau, door de burgemeester van Leek, door de veteranen en door het stichtingsbestuur van het Bevrijdingsbos. Meer dan 50 kinderen legden een witte anjer op het plateau.
Het Ministerie van Defensie was present met moderne militaire voertuigen zoals die nu bij vredesmissies gebruikt worden. Deze konden uitgebreid worden bekeken en met vragen kon men bij de aanwezige Nederlandse militairen terecht. En de laan op het Maple Leaf-eiland begint vorm te krijgen nu ook de gemeente Leek er een boom heeft geplant.
Ook in de Leerherberg op het tweede plein werd door de boomdeskundige Paul Burm aandacht besteed aan het belang van het planten van bomen en de leerlingen van de Tweemaster uit Leek plantten samen met de Canadese veteranen een boom.
Het middagprogramma was al net zo feestelijk, maar nu voor mensen die de bevrijding persoonlijk hebben meegemaakt; de stichting Bevrijdingsbos organiseert namelijk elk jaar op 5 mei een programma voor drie zorgcentra. Dit jaar waren dat Bernlef, De Veldspaatflat en de Gabriëlflat. Het programma is zeer divers: optredens van zangeressen met Franse chansons en Engelse songs tot en met het optreden van een shantykoor.
Niet alleen bet bestuur brengt een bezoek aan de drie centra, het gemeentebestuur is ook vertegenwoordigd en wel door wethouder mevrouw Jannie Visscher, die de bewoners op haar zeer persoonlijke en warme wijze toespreekt.
Bovendien waren ook de militairen met hun moderne voertuigen de hele middag van de partij en die trokken veel belangstelling, ook uit de omgeving van de zorgcentra!
Omdat niet alle oudere mensen naar het Bevrijdingsbos kunnen komen, wordt het bos symbolisch naar hen toe gebracht: er wordt een Maple Leaf geplant met een herinneringsschildje erbij.
5 mei 2009
Om 10.00 uur begon het feest in de Stefanuskerk, het oude kerkje in Noorddijk, vlak bij het Bevrijdingsbos. De heer P. van der Zaag, waarnemend burgemeester van Winschoten hield een lezing over een van de kinderrechten: Kinderen hebben recht op vrede.
Bij het Vrijheidssymbool werden duiven vrijgelaten en op het Regimentenplateau werden prachtige bloemstukken gelegd, onder andere door twee Canadese veteranen uit de stad Kelowna. De jeugd was ook goed vertegenwoordigd en heeft bloemen gelegd uit dankbaarheid omdat we hier in vrijheid kunnen leven.
Bomen vormen altijd een belangrijk onderdeel bij de vieringen in het Bevrijdingsbos. De boom die geplant was voor prinses Amalia is door burgemeester Wallage van een plaquette voorzien. En natuurlijk zijn er weer bijzondere bomen geplant: op het eiland een boom namens de gemeente Winschoten, langs het kinderrechtenpad een nieuwe boom bij Kinderen hebben recht op gezondheid en ook is een nieuwe boom in de laan achter de Leerherberg geplant door leerlingen van de Sint Vitusschool uit Winschoten.
De stichting Bevrijdingsbos bood 's middags aan 3 zorgcentra een gevarieerd programma en ook bij die zorgcentra werd als extra activiteit een boom geplant.